Blog background image

Blog

Kada pustiti dete u teretanu: Kako teretana utiče na decu?
13.
Nov

Kada pustiti dete u teretanu: Kako teretana utiče na decu?

Pitanje da li da puste svoju decu u teretanu muči većinu roditelja. Na to pitanje ćemo pokušati što kraće da odgovorimo jer je mnogo razloga "za" i isto toliko za "ne".  Ukratko, ako se držite preporuka profesionalaca, možete biti sigurni da postoje načini na koje vaše dete može redovno ići u teretanu.

Za početak, za decu koja se još uvek razvijaju nije preporučljivo podizanje tegova kao ni dugačak niz vežbi koje opterećuju mišiće i zglobove. Ipak, kako je deci izuzetno preporučljiva fizička aktivnost koju nije uvek moguće sprovoditi na otvorenom, postavlja se pitanje kako onda omogućiti deci redovne fizičke aktivnosti?

Odgovor je jednostavan, u teretani - ali uz strogi nadzor trenera i nikako bez trenera. To neka vam bude glavni uslov kada se dogovarate sa detetom o polasku u teretanu.

Vežbanje u teretani nije samo podizanje tegova, u teretanama se sprovode i brojni treninzi koji su prilagođeni osobama u slaboj kondiciji i naravno deci. Svaki obučeni trener zna koje su vežbe prilagođene kom uzrastu i samo u saradnji sa njim svom detetu možete pružiti odgovarajući trening koji će biti podsticajan za pravilan rast i razvoj, a koji neće biti preveliko opterećenje za organizam koji se još uvek razvija.

Teretana je sasvim odgovarajući prostor za vežbanje svih osoba u rasponu od 12 do 80 godina, jedina bitna stvar u svemu tome je da se napravi odgovarajući plan programa u skladu sa godinama. Pojedini programi koji se sprovode u teretanama deluju podsticajno na podizanje tonusa mišića i ispravljanje držanja tela što je od velike važnosti za decu.

Lagane vežbe i programi koji ne deluju opterećujuće na hrskavicu, zglobove i mišiće su brojni i pravljeni su skladu sa preporukama sportskih lekara i poznatih trenera. Ne treba oklevati ako dete želi da ide u teretanu, samo treba voditi računa o tome u koju teretanu dete ide, odnosno da li u teretani postoje programi namenjeni deci i da će dete biti pod stalnim nadzorom trenera.

U Ahilej teretanama postotoje individualni programi rada sa decom, odnosno sve se odvija u saradnji sa roditeljima i detetom. Dete će biti pod stalnim nadzorom trenera i radiće samo vežbe koje su preporučljive za određeni uzrast.

Ne oklevajte, svoje dete slobodno možete pustiti da radi sa licenciranim i obučenim trenerima u Ahilej teretanama.