Blog background image

Blog

Šta je to tačno kreatin i da li je štetan?
27.
Oct

Šta je to tačno kreatin i da li je štetan?

Ukratko, kreatin je supstanca koja se prirodno proizvodi u našem telu i ono je koristi kao izvor energije za pravilan rad mišića. Sintetiše se u jetri, ali i u pankreasu i bubrezima. Organizam prosečne osobe proizvede skoro 2 g kreatina dnevno.

Sastoji se od tri aminokiseline: arginin, glicin i metionin. Od ove tri aminokiseline, metionin je esencijalna, što znači da ju je neophodno uneti putem hrane. Samo nju telo ne može samo da proizvede, dok se arginin i glicin samostalno proizvodne u organizmu.

Kreatin pospešuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, zato je mnogim osobama koje vežbaju potreban dodatni izvor kreatina. Njegovom suplementacijom se postiže veća snaga i bolja izdržljivost.

Kreatin je jedan od najpolularnijih suplemenata za sportiste, ali treba napomenuti da se ovo jedinjenje ne unosi samo putem suplemenata, već i da se nalazi i u crvenom mesu i ribi. Uneti kreatin se deponuje u mišićima, u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se jednostavno izluči preko bubrega u obliku kreatinina.

Kreatin je jedan od najdetaljnije ispitanih preparata na tržištu i omiljen je kako kod rekreativaca, tako i kod ozbiljnih sportista. Prema tome, on je namenjen svima, i potpuno je bezbedan za upotrebu.

Kreatin se uglavnom uzima nakon treninga ili ujutru na prazan stomak u danima bez treninga, da bi se popunile rezerve kreatina. Njegova pravilna konzumacija zavisi od tačnog sastava suplementa, i najpreporučljivije je da ga uzimate tačno prema uputstvima sa pakovanja ili prema uputstvima koja vam je dao trener. Kreatin je namenjen unapređenju performansi i povećanju čiste mišićne mase. On je nepohodan za sve aktivnosti ljudskih ćelija i zato je neophodan njegova pravilan i kontrolisani unos preporučen od strane stručnjaka.

Ukoliko imate i najmanja premišljanja da li je kreatin loš po organizam, odgovor je - nije. Slobodno ga možete korisiti kao suplemet, ali uvek uz konsultaciju sa svojim trenerom jer se može desiti da vam je beskorisan i da nema nikakve potrebe da ga dodatno unosite.