Blog background image

Blog

Kardio - za i protiv! Sve što treba da znate pre nego što donesete odluku
03.
Sep

Kardio - za i protiv! Sve što treba da znate pre nego što donesete odluku

Kardio vežbanje se definitivno ubraja u aktivnosti koje mogu najviše doprineti zdravlju celog organizma – naravno, ukoliko ne preterate. Pronalaženjem ravnoteže u kardio treningu, pronaći ćete pravu dozu koja vas podstiče na znojenje i donosi vam benefite za zdravlje kardio-vaskularnog sistema.

Bez sumnje kardio-trening koji ubrzava srce može eliminisati masti, zajedno sa stresom i frustracijom. Ukoliko se praktikuje na pravi način, ovaj vid treninga donosi bezbroj zdravstvenih benefita. Ipak, imajte na umu da višesatno trčanje po trkačkoj stazi ili beskrajno korišćenje eliptičnog trenažera sa minimalnim otporom, nije uvek najbolji mogući izbor. U svemu treba imati meru, pa tako i u kardio vežbanju!

Za – trening za mozak

Istraživanja sugerišu da aerobna vežba poboljšava neuroplastičnost i neurogenezu. U osnovi, kardio vežbanje poboljšava funkcionisanje postojećih moždanih ćelija i pomaže u stvaranju novih.

Za – poboljšava san

Samo 10 minuta aerobnih vežbi, poput šetnje ili vožnje biciklom, može poboljšati kvalitet sna. Osobe koje redovno vežbaju mogu umanjiti rizik od apneje u snu, sindroma nemirnih nogu i drugih poremećaja spavanja. Ako se i dalje borite da zaspite, razmislite o suplement-dodatku melatonina.

Za – smanjen rizik od kardio-vaskularnih oboljenja

Kada vežbate aerobno, svoj kardiovaskularni sistem izlažete stresu. Vremenom, ovaj sistem se prilagođava i postaje jači. Rezultat? Vaš krvni pritisak može da se smanji, a nivo HDL (dobrog holesterola) se može povećati. Ova povećana efikasnost znači manje rada za telo, srce i krvne sudove – smanjeni rizik od dijabetesa, bolesti koronarnih arterija, srčanog udara i još mnogo toga.

Protiv – iscrpljenost

Bezbrojni sati kardio vežbanja vas mogu učiniti fizički i psihički iscrpljenim. Ako ste trkač maratona, nastavite sa trčanjem, ali budite oprezni kada sledite svoj opsežni program. Bez obzira da li trenirate za trku ili vam je cilj da jednostavno poboljšate kondiciju, telu je potrebno vreme da se odmori i regeneriše. Tako ćete smanjiti rizik od povreda i iscrpljenosti, što je način na koji vam telo govori da usporite.

Protiv – gubitak mišićne mase

Kada je telo u stanju manjka kalorija, ono troši mišiće kao izvor goriva. Bez adekvatnog goriva rizikujete da izgubite teško zarađenu mišićnu masu. Ipak, uključivanje kardio treninga u vašu rutinu može poboljšati oporavak od drugih oblika vežbanja, poput podizanja tegova, stimulišući protok krvi radnim mišićima.

Protiv – zadržavanje masti

Ako želite da smršate, pojačaćete svoju kardio rutinu, zar ne? Ne uvek. Telo se prilagođava stresu koji mu postavljate. Za poboljšanje će biti potrebno da preopteretite mišiće i svoj aerobni sistem. Ako su vožnja biciklom, hodanje ili plivanje vaše vežbe, onda ste primorani da radite sve više i više kako biste videli neprestani napredak. Povećani kardio može dovesti do smanjene mišićne mase, što rezultira nižim, manje efikasnim metabolizmom. Imajte na umu da trening snage pomaže vašem telu da održi metabolički aktivnu mišićnu masu. Savršen je dodatak kardiovaskularnim vežbanjima.

Svi želimo da postignemo euforičan post-kardio efekat koji nas inspiriše da konačno očistimo kuću ili napravimo radikalne promene u svom okruženju. Međutim, važno je shvatiti razliku između „previše“ i „nedovoljno“. Preporučuje se da aerobno vežbanje praktikujete 30 do 40 minuta tokom treninga, tri ili četiri puta nedeljno. To možete postići i u više navrata tokom dana. Cilj je nivo intenziteta od 55 do 85 odsto vašeg maksimalnog broja otkucaja srca. Pronalaženjem ravnoteže koja funkcioniše za vas, na osnovu vaših ciljeva i trenutnog nivoa kondicije, sigurno ćete pronaći tačku u kojoj će znoj koji proizvedete zdravo uticati na stanje vašeg organizma.