Blog background image

Blog

Nešto tu ne štima: Kako prepoznati znakove preteranog treninga?
10.
Jul

Nešto tu ne štima: Kako prepoznati znakove preteranog treninga?

Trudite se da uspostavite ritam treninga, ali se dešava da tu nešto ne štima kako bi trebalo. Počinjete sa treningom ili, ako već trenirate, počinjete sa drugim programom. Vaše telo reaguje fenomenalno, pa počinjete da trenirate više, nadajući se bržem postizanju rezultata. Pozitivan odgovor tela traje još malo, ali potom sledi stagnacija. Ali, vi ste uporni, trudite se i dalje dodajući više dana vežbanja, povećavajući intenzitet sa svakim danom u teretani.

Ali, sada ne samo da ne reagujete, već naizgled idete unazad: Umorni ste, razdražljivi, čak i malo deblji! Kako je to moguće?

Pretreniranost se dešava kada volumen ili intenzitet vašeg programa vežbanja premašuje vašu sposobnost isceljenja i oporavka. Pošto vaše telo nije u stanju da drži korak sa vama, ono se usporava, usporavajući napredak i dovodi vas u opasnost od povreda.

Dobra stvar je što je pretreniranost reverzibilna, a rešenje je vrlo jednostavno: Smanjite raspored svog vežbanja. Uradite manje serija vežbi, uzmite više dana odmora i skratite ukupno vreme vežbanja. Ne zvuči intuitivno, ali zaista deluje. Sve što možete da učinite kako biste sebi pomogli da se oporavite, biće u vašu korist.

Osim prilagođavanja programa, postoji još nekoliko rešenja koja vam mogu pomoći da se vratite na stazu kako mentalno, tako i fizički.

Ovo su najočigledniji znakovi pretreniranosti i rešenja za nih. Isprobajte ih i vratite svoje telo na pravi put!

Trajni bol u mišićima i umor

Mišići se nikada neće oporaviti ako nikada ne uzimate slobodne dane. Stalni umor i raspad mišića na kraju će dovesti do povreda. Rešenje: Svake nedelje odvojite najmanje jedan do dva slobodna dana od treninga. Slušajte svoje telo: Ako ste iscrpljeni i potrošeni, treba vam ozbiljna pauza. Uradite neko rastezanje, laganu jogu ili čak idite na te masažu.

Stalno vam je loše ili dugo vas muči bolest koja ne prolazi

Kada neprestano trenirate vaše telo troši svu energiju na popravljanje i obnavljanje mišića, zato nema gotovo ništa drugo za borbu protiv infekcija i bakterija. Rešenje: Uzmite multivitamin sa širokim spektrom minerala u tragovima, kao i dodatak B kompleksa i malo vitamina C za jačanje imunog sistema. Jedite šarenu hranu koja je puna antioksidantima, poput bobica, šargarepe, spanaća, slatkog krompira i pijte puno vode da biste ostali hidrirani.

Nesanica

Kad vežbate previše, to vaše telo doživljava kao stres, oslobađajući hormone poput kortizola, koji mogu izazvati nesanicu, kao i zadržavanje masti. Rešenje: Idite na spavanje malo ranije nego inače da biste sebi dali vremena da se resetujete i opustite. Pročitajte knjigu ili popijte neki biljni čaj bez kofeina. Takođe, isključite mobilni telefon i računar i ograničite vreme gledanja televizora pre spavanja kako biste izbegli preteranu stimulaciju.

Depresija i razdražljivost

Endorfini koje proizvedete vežbanjem vam daju sjajan osećaj, zar ne? Nažalost, ako ste pretrenirani, obično ćete se osećati umorno i letargično, što može dovesti do depresije. Umor vam drastično može skratiti prag strpljenja, čineći vas razdražljivim i verovatnije je da ćete se nervirati zbog sitnica. Rešenje: Uradite nešto zbog čega ćete biti srećni. Izađite napolje i uhvatite malo sunca ili povedite psa u šetnju. I najviše od svega, odmorite se. Nemojte se nervirati zbog toga što telo ne uspeva da drži korak sa vašim ciljevima.

Za kraj, pogledajte koji su to ostali znakovi pretreniranosti na koje treba obratiti pažnju:

Povišen broj otkucaja srca

Smanjen apetit

Mršavljenje / gubitak mišića

Smanjenje performansi

Nedostatak koncentracije

Bol u zglobovima

Nedostatak motivacije

Tromost