Blog background image

Blog

Biti početnik u teretani – kako trenirati
17.
May

Biti početnik u teretani – kako trenirati

Konačno ste prevazišli fazu „Krećem od sutra“ i to sutra je došlo, krećete da trenirate! Izabrali ste teretanu, uplatili članarinu i šta sada? Šta se tačno radi u teretani, kako se pravilno trenira, da li vam je potreban trener ili ne? Sve su to legitimna pitanja, a mi ćemo vam dati odgovor na njih.

Kada krećete u teretanu, morate razmišljati realno, ne možete postići rezultate odmah, posle par treninga. Svi Instagram treneri i influenseri su svoje zategnuto telo „vajali“ mnogo duže nego što obično pričaju na svojim platformama. Oni vam ne mogu predstavljati realnu sliku kada je u pitanju treniranje i izgled samog tela, jer je za takve rezultate kakve oni imaju potrebno vreme. Zadajte sebi cilj, budite realni i iskreni prema sebi, dajte svom telu šansu i polako ubirajte plodove svog rada i truda.

Za trening u teretani vam je potrebna oprema, odnosno helanke, trenerka ili sportski šorts, majica, patike, peškir i voda. Vaša odeća za trening treba da vam bude prijatna, da propušta znoj, odnosno da dopušta koži da diše i da vam ne predstavlja smetnju pri treniranju. Pored osnovnih potrepština, naoružajte se strpljenjem, dobrim raspoloženjem i motivacijom, jer nijedna dobra promena ne dolazi preko noći. Prepustite se procesu i uživajte!

DA PREĐEMO NA STVAR

Bilo da ste osoba koja prvi put kreće u teretana ili da ste jedni od onih koji treniraju mesec dana, pa prave pauze od 5 meseci – vi ste početnik. Takođe, početnik u teretani je i onaj koji jeste u kondiciji, ali se po prvi put sreće sa treningom u teretani.
Isto tako, sve i da imate iskustva i da ste nekada trenirali po partijama ili dizali veliku kilažu – prema svom telu treba da budete nežni kako ne bi došlo do povreda.

Kružni treninzi, odnosno treninzi za celo telo su idealni za sve početnike i to je u principu školski primer početničkog treninga. Nedeljno se preporučuje 3 do 4 treninga i po 1 vežba za svaku mišićnu partiju po treningu. Četvrti trening može da bude i kardio trening. Vežbe treba da radite po principu od većih mišićnih partija ka manjim. Na primer, prvo radite noge, leđa, pa onda ruke ili rame. Dovoljno je da radite 3 serije za svaku vežbu sa po 12 do 15 ponavljanja. Sve preko toga može da bude previše. Veliki broj ponavljanja se daje kako biste naučili pravilno da izvodite pokret, kako da dišete – ponavljanje je majka svakog učenja. To pravilo važi i u teretani. Takođe, uz ovaj broj ponavljanja gađate vlakna izdržljivosti koja se brže regenerišu, pa ćete tako imati i manje upale, nego kada biste radili recimo 6 ponavljanja.

Pravilo koje kaže da poslednje ponavljanje mora da bude teško – ne važi za početnike. Dok će iskusni vežbači napredovati, početnik lako može da se povredi ukoliko ga bude pratio.

Koje opterećenje treba da koristim?
Na ovo pitanje samo vi možete sebi da date odgovor. To je otprilike težina sa kojojm možete da uradite zadati broj ponavljanja na određenoj vežbi, a da opet nije ni prelagano, ni preteško.

Najkraći i najbrži put ka promeni jeste ipak uz nadzor personalnog trenera. Zašto? Treneri će nesebično deliti svoje znanje sa vama i tako nećete trošiti vreme praveći i ispravljajući greške. Vaš trener će vam postepeno objašnjavati vežbu po vežbu, kako da pravilno koristite svaku spravu u teretani, kako da se hranite i kada da odmarate. Takođe, biće vaš izvor motivacije i velika podrška. Zajedno ćete pratiti vaš napredak, i biće tu uvek za sva vaša pitanje i nedoumice.

Ahilej teretane se nalaze na 13 lokacija u Beogradu, što znači da nećete imati problem sa odlaskom u teretanu, ma u kom delu grada da se nalazite. U svakoj Ahilej teretani čekaju vas kvalifikovani i stručni personalni treneri. Oni su tu da vam pruže svu potrebno pomoć. Sve teretane opremljene su vrhunskom opremom i spravama za vežbanje, a higijena je na visokom nivou.

Pravo je vreme da se posvetite sebi, svom zdravlju i telu.