Blog background image

Blog

Top 3 saveta da pripremite svoje telo za leto
17.
May

Top 3 saveta da pripremite svoje telo za leto

Došao je period godine kada nam se leto vrtoglavom brzinom prbližava. A kako je leto tik pred vratima, nameće se pitanje kako svoju liniju da dovedem do savšenstva. Često u zimskom periodu ne vodimo računa koliko jedemo, koje namirnice unosimo u svoj organizam, a često, zbog loših vremenskih uslova i mnoštvo drugih izgovora, ne treniramo. U raznim časopisima i portalima nude nam se ekspresna rešenja „Kako za dve nedelje do savršene linije“ ili „Kako izgubiti 10 kilograma za deset dana“. Instant rešenja i brzo gubljenje kilograma, pre svega nije zdravo, ali i ne predstavlja dugoročno rešenje.

Neka priprema za ovo leto bude početak vašeg zdravog načina života. Nudimo vam tri saveta da sebe i svoje telo pripremite za leto, ali da primenu ovih saveta nastavite i kada se leto završi.

Savet #1: Ishrana

Bez izbalansirane, zdrave ishrane nemoguće je postići bilo kakvu promenu u vašem telu. Izbalansirana ishrana je alfa, a kalorijski deficit omega kod gubitka kilograma. Svaka dijeta se svodi u suštini na smanjen unos kalorija. Međutim, kalorija nije isto što i hrana. Potrebno je da svom telu obezbedite energiju i potrebne nutrijente. Dakle, cilj je imati što više raznovrsnih namirnica u ishrani, gde ćete zadovoljiti dnevnu potrebnu dozu proteina, masti i ugljenih hidrata, ali i vitamina i minerala.

Termin kalorijski deficit, ne znači gladovanje, ali jeste smanjeni energetski unos usled kog kao rezultat nastaje redukcija telesne mase. Preporučuje se blagi deficit od 200 do 500 kcal. Ako se nekad i opustite, bez brige i griže savesti, samo nastavite tamo gde ste stali. Suština je da se osećate bolje nego ranije - uz gladovanje to sigurno nećete postići.

Savet #2: Konzumacija vode

Voda čini dve trećine naše telesne težine. Većina nas je upoznata sa važnošću vode i koliko je njena konzumacija bitna. Svaki lekar, nutricionista ili trener će vam pre svega naglasiti da je važno da unosite dovoljnu količinu vode koja iznosi od 2 do 4 litre dnevno. Često zaboravimo da popijemo vodu ili je zamenimo kafom, nekim sokom ili nekim pićem koje nam je pri ruci. Kako ne biste zaboravljali da konzumirate vodu, savetujemo vam da sa sobom uvek nosite flašicu vode, a usput ćete imati uvid koliko ste tečnosti uneli tog dana. Ukoliko ni to ne pomaže, postoje razne aplikacije koje služe da vas podsećaju kako ne biste zaboravili da popijete vodu.

Savet #3: Fizička aktivnost

Pored izbalansirane ishrane, bitan faktor u oblikovanju vašeg tela je fizička aktivnost. Za početak počnite da izbegavate liftove i idite stepenicama, umesto izležavanja na kauču prošetajte, autobus na nekim kraćim relacijama možete zameniti biciklom. Pored ovih malih, ali bitnih promena, treniranje u teretani će najviše i najbrže oblikovati vaše telo. U Ahilej teretanama se možete posavetovati sa našim trenerima oko tipa vežbi, koliko često treba da trenirate i slično. Takođe, postoji opcija personalnih treninga koji pdrazumevaju konstantan nadzor tenera uz kreiranje plana treninga i ishrane. Svakako, prednost treba dati treninzima sa opterećenjem, pa tek onda kardio treningu.

Pored oblikovanja tela, trening je dobar za izbacivanje negativne energije, toksina koji se nakupljaju u telu, lepše ćete spavati i bolje ćete se osećati.

Promene u vašem telu biće vidljive već posle par nedelja. Ovo nije kratkoročni plan, već proces koji treba da  primenjujete svakog dana. Zdrava ishrana, dovoljan unos vode i trening su ključ pomoću kojeg dolazite, ali i zadržavate idealnu kilažu. Nemojte tražiti instant rešenja jer ona su kratkoročnog veka, već se posvetite sebi i svom telu zarad dugoročnog uspeha!

Sve dodatne informacije možete pronaći na www.ahilej.com. Vidimo se na nekoj od 13 lokacija u gradu!