Blog background image

Blog

Kako održati kilažu nakon dijete?
17.
May

Kako održati kilažu nakon dijete?

To što se završila dijeta ne znači da je posao završen.

Promenili ste ishranu, pridržavali se svih pravila, redukovali unos nezdrave hrane i postigli svoju željenu kilažu. Međutim, željena kilaža ne treba da predstavlja kraj vaše dijete. Vaš organizam se navikao na zdraviju hranu, na više dobro raspoređenih obroka. Vraćanje starim navikama i nezdravoj ishrani će izbrisati sve što ste u prethodnom periodu gradili. Ukoliko posle dijete vratite kilograme sa početka iste, vaša dijeta zapravo nije bila uspešna. Cilj je novopostignutu, željenu kilažu održati i nakon dijete.

Gubitak kilograma je samo jedna faza, nakon koje sledi „Revers Diet“ i održavanje postignute kilaže. To znači da unos kalorija treba povećavati postepeno, jedan određeni period. Kako je sama dijeta zahtevala jedan određeni period, da bi bila uspešna, tako i njeno održavanje iziskuje određeno vreme.

Pored laganog skoka u kalorijskom unosu, „reverse“ podrzumeva i „zdravorazumnu, postepenu redukciju inteziteta, trajanja i učestalosti trenažnih napora.“ Ovde se prvenstveno misli na kardio trening.

Koliko bi „reverse“ trebalo da traje? Mnogi kažu da bi trebalo da traje isto onoliko koliko je trajala i sama restriktivna dijeta. Postoji teorija da za muškarce „reverse“ treba da traje oko 4 - 6 nedelja, dok za žene oko 6 - 8 nedelja, no ipak ne treba zaboraviti da smo svi priča za sebe.

Dakle, nemojte se vraćati starim navikama samo zato što ste uspeli da izgubite kilograme. Nastavite da jedete izbalansirano, sa malim, postepenim povećanjem kalorija. Da bi ceo ovaj proces bio uspešan, a vaša nova kilaža se održala potrebno je strpljenje i vreme. Na kraju krajeva, nije suština u kilogramima, već u zdravlju i dobrom osećaju.